GenelSağlık

Mikrobiyom Nedir?

Bu içeriğimizde sizlere mikrobiyom nedir, mikrobiyata ne anlama gelmektedir, bağırsak bakterileri ve mikrobiyom çeşitleri nelerdir bunları inceledik.

Belirli bir oramda yaşayan iyi ve kötü huylu mikroorganizma ekosistemine, bu ekosistemin toplam gen yapısı ve etkileştiği çevrenin hepsine birden “Mikrobiyom” adı verilmektedir.

“Mikrobiyota” terimi ise vücudun farklı bölgelerinde bulunan mikroorganizma topluluklarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Bulundukları bölgelere göre isimlendirilirler, Akciğer-Deri-Bağırsak Mikrobiyotası vb.

İnsan vücudu çoğunluğun bakterilerin oluşturduğu mantar, virüs ve diğer tek hücrelileri içeren çeşitli mikroorganizmaları barındırır. Bu alanda sandığımızın aksine bakteriler ve diğer mikroorganizmalar hastalık yapıcı etkileriyle değil, iyi yönde inanılmaz bir denge ve uyumla karşımıza çıkmaktadırlar. Bizlerse ancak bu bakteriler sayesinde sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürebiliyoruz.

Yapılan araştırmalara göre sadece bağırsağımızda yaşayan mikroorganizma sayısı 100 trilyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. 1000 farklı türün oluşturduğu bu topluluk her gün bizimle birlikte yaşamını devam ettirmektedir.

Vücudumuzda bize ait olan 10 trilyona yakın insan hücresi yaşarken, mikrobiyota adını verdiğimiz canlılar bizim ortalama 10 katımız kadar hücreye sahip olup vücutta oldukça geniş bir alana dağılmış nazal, oral, cilt, ürogenital ve bağırsak mikrobiyotası şekilde konumlanmışlardır.

Mikrobiyom Nedir?

Nazal (Burun ve çevresi) mikrobiyom:

Dış ortamdan nefes alıp verme yoluyla soluduğumuz kirli havanın filtrelenmesinde burun içindeki nemli mukoza ve kıllar ile uyum içinde çalışarak vücudumuzu pek çok bulaşıcı hastalıktan korur.

Oral (Ağız ve çevresi) mikrobiyom:

Yapısını oluşturan mikroskobik canlıların dengede olması, tükettiğimiz besinlerin kalıntılarına bağlı ortaya çıkan zararlı bakterilerin ağız ve diş sağlığımızı olumsuz etkilenmesini önler.

Cilt mikrobiyomu:

Cildin bir çok hastalık ve olumsuz şartlar karşısında dirençli olmasını sağlar, kanser yapıcı serbest radikallerin de vücuda girmesini önler ve cildimizin hava almasını sağlayan gözeneklerin sağlıklı bir şekilde nefes almasını sağlar böylece daha parlak bir cilde sahip olabiliriz.

Ürogenital (vajinal- testis) mikrobiyomu:

Bireylerde cinsel hastalıklara karşı koruyucu bir bariyer görevi yaparken aynı zamanda kendini yeniler, bir yandan da o bölgede bulunan bakterilerin dengede olması sinirsel uyarıları tetikleyerek sağlıklı bir cinselliğin devamlılığında etkili olur.

Bağırsak mikrobiyotası:

Enerji metabolizması ve besinlerin vücutta etkili olarak kullanılabilmesi için anahtar rol oynar. Besinlerin biyoyararlılığı, vücudumuzun tükettiğimiz besinlerden faydalanabilmesi, bazı vitaminlerin sentezi, besin öğelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.

Mikrobiyom Nedir?


Bu içeriğimize ek olarak sizlere Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Süreç Nasıl İşler? adlı içeriğimizi okumanızı öneririz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu